W dniach 21–25 września 2021 r. grupa uczniów z klas siódmych ze Szkoły Podstawowej w Truskolasach wzięła udział w spotkaniach online w ramach realizacji projektu „Jedlo je to, čo máme spoločné” - Jedzenie jest tym, co nas łączy. Ze względu na istniejącą sytuację pandemiczną zamiast wizyty w szkole słowackiej odbyła się mobilność wirtualna. W spotkaniu wzięli udział uczniowie ze szkoły w czeskim miasteczku Moravska Třebova oraz uczniowie ze szkoły w słowackim miasteczku Banská Štiavnica. Obie szkoły są naszymi partnerami w projekcie trwającym od wrześnie 2019 r. Ostania szkoła była organizatorem tych trzech spotkań online, jednak każda z grup prowadziła zajęcia innego dnia. I tak pierwszego dnia szkoła ze Słowacji zaprezentowała swoją szkołę i piękne zabytkowe miasto. Następnie słowaccy uczniowie przedstawili się w krótkich prezentacjach. Kolejnym punktem spotkania było przedstawienie prezentacji o wiośnie i lecie. Te dwie pory roku zamykały cykl prezentacji czterech pór roku, zaplanowanych w projekcie. [Podczas wizyt w Czeskiej Republice w październiku 2019 i w naszej szkole w lutym 2020 wszystkie szkoły zaprezentowały informacje o jesieni i zimie oraz o świętach, tradycjach i potrawach spożywanych w tych porach roku w poszczególnych krajach]. Na zakończenie pierwszego spotkania każda z grup w swojej szkole musiała wykonać zadanie kulinarne - Haluški – ziemniaczane kluski z serem i boczkiem.
Drugiego dnia siódmoklasiści z naszej szkoły przedstawili najpierw siebie i swoje zainteresowania, szkołę i miejscowość. Uczniowie przygotowali prezentacje o wiośnie i lecie, nagrywali filmiki o szkole, kościele i okolicy naszej wsi. W obu prezentacjach przedstawione zostały wiosenne i letnie święta i tradycje, które kultywujemy w Polsce oraz potrawy spożywane w czasie trwania tych pór roku. Po każdej z prezentacji uczniowie z naszej szkoły przeprowadzali dla pozostałych uczestników spotkania quizy mające na celu sprawdzenie, co udało się zapamiętać po tych prezentacjach. Te przygotowane samodzielnie przez uczniów zadania wprowadziły element rywalizacji i zabawy dla całej grupy projektowej. W tak zwanym międzyczasie uczniowie czatowali ze sobą w języku angielskim, wymieniali się swoimi adresami i nickami. Na zakończenie drugiego dnia zadaniem dla wszystkich było upieczenie ciasta z jabłkami.
Gospodarzami trzeciego dnia byli uczniowie z Czeskiej Republiki. Oni również rozpoczęli spotkanie od przedstawienia się, zaprezentowania swojego miasteczka i szkoły oraz, tak jak inne szkoły prezentacje o wiośnie i lecie. Zaprezentowali piosenkę w języku czeskim i zajmowali nas zadaniami związanymi ze swoimi prezentacjami. A na koniec po raz kolejny wszystkie grupy miały zadanie kulinarne. Tym razem wszyscy uczniowie przygotowywali knedle z truskawkami.
Te trzy spotkania były bardzo ciekawe, intensywne i smaczne 😊