W poniedziałek 21 października wyruszyliśmy do miasteczka Moravska Třebova w Czeskiej Republice. My, to znaczy sześcioro uczniów i dwie nauczycielki ze szkoły w Truskolasach. Szczęściarzami byli uczniowie klasy piątej realizujący innowację pedagogiczną z języka angielskiego. Wraz ze mną opiekowała się tą grupką Ludmiła Pilecka, nauczyciel informatyki również realizujący z tą grupą innowację pedagogiczną - zajęcia informatyki z elementami metody CLIL.
Uczniowie z tej grupy, liczącej 16 osób, zaangażowani są w projekt Erasmus+ "Jedlo je to, čo máme spoločné", co w języku polskim znaczy "Jedzenie jest tym, co nas łączy". Projekt ten rozpoczął się we wrześniu 2019 roku. Realizujemy go z trzema innymi szkołami: CEIP TIERNO GALVÁN, Castellar de la Frontera w Hiszpanii, Zakladna skola J. Horaka w Banskiej Štiavnicy na Słowacji i Zakladni skola w Moravskiej Třebovie w Czechach. Wszyscy uczniowie zaangażowali się w projekt, jednak na każdą wizytę może pojechać tylko sześcioro.
|
|
|
|
Głównym celem projektu jest zwiększenie zainteresowania uczniów kulturą, historią i dziedzictwem kulturowym naszego kraju, regionu oraz partnerskich państw. Każda wizyta będzie dotyczyła innej pory roku. Nie trudno się domyślić, że tematem prezentacji, z którą pojechaliśmy, była jesień w Polsce.
Podczas tej wizyty nasi uczniowie, jak również uczniowie z Czech, Słowacji i Hiszpanii, zaprezentowali swoje kraje, tradycje oraz typowe potrawy związane z jesienią, pokazując pozostałym uczestnikom przygotowane wcześniej prezentacje multimedialne. Było też próbowanie jesiennych potraw z wymienionych państw, w tym zawiezionych przez nas przetworów i suszonych owoców. Nasza drużyna przygotowała dla pozostałych quiz na temat polskich tradycji i potraw.
Podczas tej wizyty nasi uczniowie, jak również uczniowie z Czech, Słowacji i Hiszpanii, zaprezentowali swoje kraje, tradycje oraz typowe potrawy związane z jesienią, pokazując pozostałym uczestnikom przygotowane wcześniej prezentacje multimedialne. Było też próbowanie jesiennych potraw z wymienionych państw, w tym zawiezionych przez nas przetworów i suszonych owoców. Nasza drużyna przygotowała dla pozostałych quiz na temat polskich tradycji i potraw.
|
|
|
|
|
Jednym ze wspólnych działań młodzieży podczas tej wizyty było układanie tekstu, a potem śpiewanie wspólnej piosenki, co zainicjowała nauczycielka z Hiszpanii. Piosenka ta wraz z krótkim wywiadem niektórych uczestników była transmitowana w hiszpańskim radiu Canal Sur. Dzieci były zachwycone.
Oprócz zajęć w szkole uczniowie zwiedzili miasto Moravska Třebova, muzeum Horní Smržov, Jaskinię Jaworzycką oraz zamek w Bouzovie. Wspólnie robili bułeczki z nadzieniem z maku i buraków cukrowych.
|
|
|
|
|
|
Aby dzieci mogły się lepiej poznać każda grupa przygotowała zabawy i gry integracyjne, co dostarczyło nam wszystkim wiele ruchu i śmiechu. Niektórzy uczniowie z Hiszpanii i Słowacji poznali się z naszymi uczniami już w zeszłym roku poprzez internetowy projekt eTwinning, podczas którego wymieniali się listami. Spotkanie ich na żywo i wykorzystanie języka angielskiego w celu komunikacji było wielkim wyzwaniem. Po tej wizycie potrafimy też kilka słów po czesku.
Wizyta trwała do 24 października. Już w piątek byliśmy w domu. Dla wielu z dzieci był to pierwszy samodzielny wyjazd. Myślę, że niezapomniany.
Wizyta trwała do 24 października. Już w piątek byliśmy w domu. Dla wielu z dzieci był to pierwszy samodzielny wyjazd. Myślę, że niezapomniany.